wtorek, 14 kwietnia 2015

Gotujemy zdrowo: Kotlety z białej kaszy gryczanej, soczewicy i curry z tofu



Witajcie!

Dzisiaj mam dla Was kolejny pyszny przepis na zdrowy obiad. Bez mięsa, bez konserwantów, bez chemii, czyli kotlety z białej kaszy gryczanej, soczewicy i curry w panierce jaglanej z tofu na górze, podawane ze szpinakiem. Będzie prosto, smacznie i zdrowo :)

Poniżej znajdziecie przepis. Koniecznie dajcie znać, czy go wypróbowaliście u siebie w domu.

Składniki:
- paczka świeżego szpinaku
- łyżka masła
- czosnek
-sól, pieprz
- śmietana 18%
- kasza gryczana biała nieprażona (około 1 szklanka suchej kaszy)
- 1/3 szklanki soczewicy
- ulubione przyprawy lub ekologiczna kostka rosołowa lub ekologiczna przyprawa do zup (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością albo w sklepach zielarskich)
- curry
- płatki jaglane
- sezam
- olej do smażenia
- ekologiczne tofu

Wykonanie:
Świeży szpinak smażymy na maśle z dodatkiem wody i wyciśniętymi dwoma ząbkami czosnku. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy 4 łyżki śmietany 18%. Tę mieszankę gotujemy razem przez około 15-20 minut.

Kotlety: gotujemy kaszę gryczaną białą nieprażoną i 1/3 szklanki soczewicy. Do gotującej się kaszy i soczewicy dodajemy albo kostkę rosołową ekologiczną, albo przyprawę do zup ekologiczną, albo ulubiony zestaw przypraw do zupy według uznania i curry. Kasza i soczewica gotują się około 20 minut. 

Po ugotowaniu dodajemy ząbek czosnku, solimy, pieprzymy do smaku i całość mielimy na papkę. Po ostygnięciu dodajemy jedno lub dwa surowe jajka (w zależności od konsystencji). Z tak powstałej masy formujemy kuleczki/kotleciki i maczamy w płatkach jaglanych z sezamem, które będą stanowiły naszą panierkę. Tak przygotowane kotlety smażymy na gorącym oleju, około 0,5 cm. Na wierch układamy plasterek ukrojonego tofu.

Kotleciki podajemy z polanym obok szpinakiem.

Życzymy smacznego!



Właśnie zaczyna się wiosna, a wraz z nią zaczyna się sezon na świeży szpinak. Choć jest on zmorą wielu dzieci, to zachęcam rodziców do przemycania go w potrawach, ponieważ jest bogaty w zdrowotne właściwości. Liście szpinaku chronią przed nowotworami i miażdżycą. Zawierają cenny beta-karoten, witaminę C oraz luteinę- znane przeciwutleniacze. Nie powinny go jednak spożywać osoby z kamicą nerkową, ponieważ roślina zawiera kwas szczawiowy, który może przyczynić się do powstawania kamieni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz