wtorek, 31 marca 2015

Gotujemy zdrowo: Makaron z sosem szpinakowym z gorgonzolą



Dziś chcielibyśmy polecić Wam coś pysznego do zjedzenia i jednocześnie łatwego do przyrządzenia. Danie to zostało sprawdzone przez nas w różnych warunkach i zawsze wychodzi tak samo pysznie. Jest proste, szybkie i bardzo zdrowe. Oto przepis na makaron z sosem szpinakowym z gorgonzolą:

Składniki (dla 3 osób):
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku (w zależności jak bardzo lubicie czosnek)
- oliwa z oliwek
- paczka szpinaku mrożonego lub świeżego z waszego ogródka
- ser gorgonzola
- pieprz, sól, mielona gałka muszkatołowa
- opcjonalnie jogurt naturalny (nasza wersja jest bez jogurtu)
- makaron sojowy

Wykonanie:
Makaron sojowy wrzucamy do gotującej wody, lekko posolonej solą morską. Makaron sojowy gotuje się około 5-7 minut. Posiekaną w kostkę cebulę i zmielony czosnek dusimy na patelni z oliwą z oliwek. Następnie dodajemy zamrożony lub świeży szpinak. Dusimy pod przykryciem około 7-9 minut. Do uduszonego szpinaku dodajemy ser gorgonzola pokruszony na kawałki i mieszamy, aby ser się rozpuścił i stopił w jedną masę ze szpinakiem.Po 5-7 minutach od wymieszania szpinaku z gorgonzolą doprawiamy solą morską, pieprzem świeżo mielonym i mieloną gałką muszkatołową. Sos gotowy do polania makaronu! 

Smacznego :)



Choć nie wszyscy przepadają za szpinakiem, to naprawdę warto go przemycać w naszych codziennych posiłkach. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny- znanych przeciwutleniaczy, a także potasu, żelaza i kwasu foliowego. Dziś dzięki rozmaitym przepisom oraz pomysłom na przyrządzenie szpinaku możemy uzyskać naprawdę fantastyczny smak!

Zachęcamy do wypróbowania przepisu i dzielenia się swoimi kulinarno-zdrowymi inspiracjami w komentarzach i na facebooku: https://www.facebook.com/zdrowiepro :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz